#blog1: Jeugdtraject Twente

Gepubliceerd op 25 januari 2020 om 00:05

Mijn eerste blog gaat over de jeugdopleiding die ik heb doorlopen. Kijk verder hoe ik de voetbalschool in Enschede heb ervaren. 

 

Jeugdtraject Twente

Mijn jeugdtraject begon op mijn 15e. Ik ging van een plaatselijke club (ROHDA) naar FC Twente. Vooraf werd ik al meerdere malen gebeld dat ik gescout was en dat ik mee kon doen met oefenwedstrijden. Dat heb ik een paar keer gedaan, maar daar was ik niet gelijk van onder de indruk. Ik had plezier in voetbal, maar om gelijk naar een voetbalschool te gaan hoefde van mij niet. Uiteindelijk heb ik toch besloten om die kans te pakken en ben ik naar FC Twente gegaan. Ik was ook gescout door Zwolle en Eagles, maar dat had ik toen die tijd van me af geschoven.

Middelbare school  
De school waar ik naartoe ging was een hele andere school dan dat ik gewend was. Het was een oud gebouw en vooral een multiculturele school. Heel anders dan de school in mijn woonplaats. Ik zat op vmbo kader, die school zat apart. De meeste jongens van mijn team zaten op de ‘reguliere school’ voor vmbo 4 havo atheneum en gymnasium. Ik had 2 andere jongens uit mijn team die ook in dezelfde klas zaten. Ik vond het niet erg om op een andere school te zitten dan de meeste van mijn teamgenoten. De eerste dag op school was even kennis maken, ik weet niet meer precies wat we hebben gedaan. De mensen uit m’n klas kwamen voornamelijk uit Enschede. Ze praten daar met een Twents dialect en hadden hun woordje klaar. Ik ging met de jongens om die ook in m’n team zaten. Zo ontstond er een beetje het FC Twente groepje.  Ik had ook graag contact met andere klasgenoten. Ik vond het lastig om uit het FC Twente groepje te stappen en contact te zoeken met andere jongens uit mijn klas. Wel had ik contact met een jongen waar ik later wel meer mee optrok. Ik zat in het begin niet helemaal op m’n plek op deze school. Het was erg wennen aan de mensen en de nieuwe dingen. De school waarop ik zat was een soort loot-school. Dat is een sport indicatie waarbij je vrijstelling krijgt voor bepaalde vakken, omdat ik door training wat uren moest missen. Ik miste de vakken maatschappijleer en gym. Dat waren niet vakken waarbij ik dacht van, nou die wil ik niet missen. We hadden ook een loot-school coach op onze school. Zei heette Corry. Ze begeleidde ons en hielp ons met indeling van ons rooster. Verder heb ik niet heel veel gepraat met haar. Aan het begin wel, omdat ik met het nieuwe allemaal wat moeite had. De meeste jongens uit mijn klas hadden een 'grote bek', als ik eraan terug denk had ik misschien ook wel meer kunnen zeggen of me meer kunnen uiten. De opleiding heette SDV sport dienst en veiligheid. Dat was een richting die je kon kiezen net zoals de richting bouw of zorg. Maar ik koos dus hiervoor omdat ik goed aansloot bij wat ik leuk vond, namelijk sport. Mijn intentie was om na deze opleiding het CIOS te gaan doen. Nadat ik vrij gemakkelijk was geslaagd was er geen eindfeest, maar een bijeenkomst op de school. Eigenlijk vrij bescheiden. Ik vond dat niet heel erg, maar vond het wel jammer dat ik geen goede vrienden heb overgehouden aan deze school. 

KNVB
In die tijd zat ik ook al bij de KNVB, waar ik jeugdwedstrijden speelde voor mijn district. Dat was ook eens in de zoveel tijd. Dat vond ik leuk om te doen, omdat het jongens waren die uit mijn omgeving kwamen. We speelden altijd in buurt van mijn woonplaats. Later werd ik ook uitgenodigd voor toernooien van de KNVB, zoals het Fadrhonc toernooi, waar je je in de picture kon spelen bij profclubs. Verder had ik verschillende trainingskampen waarbij ik in hotels sliep met trainingen en wedstrijden.

 

Trainingen 
Ik begon het jaar met trainingen op de helft van mijn zomervakantie. In juni/juli begonnen we met trainingen. Ik werd opgehaald met een busje van de club. Trainingen waren op het sportcomplex in Hengelo (zie eerste foto), De trainingen waren in vakanties meestal ’s ochtends en tijdens school ’s middags. Tijdens school hadden we op dinsdag en donderdag ook ochtend training. De trainingen waren afgewisseld keepertraining en normale training. 

 

Wedstrijden
Thuiswedstrijden spelde we op het jeugdcomplex. Uitwedstrijden gingen we met de bus van de club. Je had in die tijd nog geen 3G of 4G verbinding op je telefoon. Wel mp3 spelers, waarbij je prima muziek kon luisteren. Soms gingen we een potje kaarten, maar meestal bleef ik gewoon in de bus zitten en deed ik rustig aan, vooral voorbereiden op de wedstrijd. 

 

Wat vond ik ervan?
Ik vond het jeugdtraject bij Twente een leuke maar ook lastige periode. Ik zal het niet opnieuw doen, als ik de kans weer zou krijgen. Achteraf is vriendschap toch belangrijker voor mij dan voetbal. Ik heb wel vaste vrienden waar ik vroeger mee omging vast gehouden, daar ben ik blij mee.

 

Hierboven foto's van het trainingscomplex en mijn oude school. 


Reactie plaatsen

Reacties

Job
5 jaar geleden

Rick! Goed dat je je ervaringen opschrijft. Inderdaad een hele stap voor iemand van 15. Ik kan me nog wel iets herinneren van die periode. Ik vond het heel wat dat je werd opgehaald ;). En dan die trainingspakken en andere kleding. En ik maar prutsen in C5 bij Rohda. Je hebt al met al een hoop beleefd zo te lezen. Ben benieuwd naar je volgende blogs. Blijf je volgen. Succes.